Sportowcy powinni sięgać po świeży owoc ananasa często. Najważniejsza dla nich powinna być bromelina, która jest enzymem wykazującym działanie lecznicze. Sprawia ona, że organizm jest w stanie znacznie szybciej poradzić sobie z wylewami podskórnymi, siniakami, skręceniami stawów i opuchliznami. Bromelina wspomaga gojenie ran. Znana jest także ze swojego działania przeciwzapalnego i przeciwbólowego, co ma wpływ na regenerację mięśni i stawów po intensywnym wysiłku fizycznym. Nie bez znaczenia jest również fakt, że bromelina wspomaga wchłanianie białek, te zaś stanowią naturalny budulec tkanki mięśniowej. Jedząc porcję ananasa, budujemy więc mięśnie. Ananas poza tym stanowi źródło żelaza, miedzi i manganu – pierwiastków, które odpowiadają za budowę mocnych kości. Mangan ułatwia również przyswajanie wapnia przez nasz organizm, a także jego wchłanianie się do tkanki kostnej. Miedź z kolei odgrywa bardzo istotną rolę w powstawaniu kolagenu – białka, które wchodzi w skład naszych kości i stawów. Wysoka zawartość witamin A i C podnosi odporność organizmu, a witaminy z grupy B przyczyniają się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci.